Semak Tarikh Bersalin

tarikh-jangkaan-bersalin-2015

Hamil Lagi atau Baharu Pertama Kali?

Tahniah kerana anda bakal menimang cahayamata! Semak tarikh jangkaan bayi anda akan lahir dengan mamasukkan maklumat di bawah. 
.

Pilih Tarikh Hari Pertama Haid Terakhir Anda:

/ /

Kebiasaan Jarak Hari Antara Haid Anda:

.

Jarak antara haid

Jarak antara dua haid selalunya ialah 28 hari. Ia adalah jarak antara hari pertama haid bulan ini dengan bulan sebelumnya. Sekiranya ia tidak tetap, kira puratanya. Sekiranya anda tidak pasti, letak 28 sebagai nombor yang diperlukan.

Fasa luteum

Selepas proses ovulasi (pengeluaran telur dari follikel yang telah matang), follikel akan membentuk corpus luteum. Corpus luteum inilah yang mengeluarkan hormon progesterone. Keadaan ini selalunya berpanjangan sehingga 12 – 13 hari kecuali dalam keadaan mengandung. Sekiranya tidak mengandung, corpus luteum akan berhenti membuat progesterone dan haid akan datang dalam masa sehari atau dua selepas itu.

Bagi kebanyakan perempuan, fasa luteum ini adalah 14 hari. Ada wanita yang tidak subur yang mengalami fasa ini dengan lebih singkat. Untuk tujuan pengiraan sekiranya anda tidak tahu, fasa luteum ini diambil sebagai 14 hari.

Conception

The day you became pregnant – is estimated to have occurred about 14 days after the first day of your last menstrual period.

Tip

Only 5% of women have their baby on their due date.

.

Mengandung?
❝Tahniah kerana anda bakal menimang cahayamata!❞

Dapatkan Set Hamil Salindah di sini

.
Both comments and pings are currently closed.